11-05-2020 - SÅ HÄR TAR DU BORT DÅLIG LUKT

11-05-2020 | SÅ HÄR TAR DU BORT DÅLIG LUKT

Bild: Tvätt och luktborttagning i djurburar med HP Clean
Bild: Tvätt och luktborttagning i djurburar med HP Clean
 

- Orsaken till dålig lukt behöver inte vara rester av sopor eller smuts, det kan också vara ingrodd röklukt eller matos, säger Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Beror den dåliga lukten på att katten har kissat i soffan, kräk på mattan eller att soppåsen med fiskavfall har lämnats i garderoben, kan man använda ett rengöringsmedel för att bli av med lukten.

- Ett basiskt rengöringsmedel med högt pH är det som fungerar bäst på organisk eller bakteriell smuts. Det betyder att källan till smutsen är från människor, djur eller natur, säger Bjaaland. Graden av pH indikerar något om surheten hos en vätska. Låg pH-rengöringsmedel är mer effektiv på exempelvis rostfläckar och kalkbeläggningar.


Bra luktsinne
Enligt besiktningsman Roger Andersen i norska taksteksperten.no är det viktigt att det är snyggt, rent och bra inomhusluft när man ska sälja ett hus eller en lägenhet. Men även om huset ser snyggt ut, kan den dåliga lukten som sitter i väggarna göra potentiella köpare skeptiska.

- I vissa fall kan dålig lukt vara ett tecken på att det finns fel eller skador på ett hem, som fukt- eller rötskador, läckage i rör, skador på grunden eller takläckage. I sådana fall kommer hemmet att minska i värde, säger Andersen.

Dålig rengöring över lång tid, eller mycket rökning inne, gör det nästan omöjligt att bli av med lukten bara genom att tvätta och ventilera.

- Då behövs mera djupgående grepp, som till exempel att ta bort alla möbler och textilier, innan man tvättar och målar om väggarna. Vid extrema tillfällen används även speciell färg som kapslar in dålig lukt, säger Bjaaland i Relekta.

Vilken typ av tvättmedel?
Om du vill tvätta av en smutsig katt- eller hundbur, en spjälsäng som har blivit nersmutsad eller en köksbänk som luktar, så är det också viktigt att välja ett miljövänligt tvättmedel som inte avger toxiner.

- Kontrollera att produkten inte lämnar farliga ångor eller rester som kan vara giftiga för människor, djur eller miljön. Produkter som är enligt HACCP-standarden är säkra att använda på alla ytor i ett hem, även där matlagning sker, säger Bjaaland. HACCP är normen för säker och hygienisk livsmedelsproduktion.

En snabb sökning på webben visar att det finns flera husmorsråd mot dåliga lukter. Bakpulver strött i möbler och tvättning med ättikavatten är två metoder.

- I vissa fall kan det säkert fungera. Men det är viktigt att tänka på att lukten ofta orsakas av smuts som innehåller bakterier, säger han. För att helt avlägsna organisk och bakteriell smuts behövs ett rengöringsmedel. Rengöringsmedel är gjorda så att de kemiskt löser upp och sätter sig mellan smutsen och ytan så att den kan avlägsnas med en trasa eller dammsugare, säger Bjaaland.

 

Typiska källor för obehaglig lukt:

  • Hund- och kattexkrement
  • Röklukt
  • Matos
  • Sopor
  • Matrester
  • Svettiga skor och träningskläder
  • Fukt- och rötskador
  • Orenheter och smuts
Tilbake
Copyright 2023
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS