06-05-2020 - ÄR MILJÖVÄNLIGA TVÄTTMEDEL LIKA EFFEKTIVA?

06-05-2020 | ÄR MILJÖVÄNLIGA TVÄTTMEDEL LIKA EFFEKTIVA?

Relekta rekommanderar HP Clean (tidigare HP7) som ett effektivt och miljövänligt rengöringsmedel. 


- Starka och koncentrerade rengöringsmedel har länge varit favorit hos många. Utvecklingen de senaste åren är att göra miljövänliga rengöringsprodukter lika effektiva som de som innehåller hälsofarliga och miljöfarliga ämnen, säger Lars Petter Bjaaland i Relekta.

- Alltmer strängare hälso-, miljö- och säkerhetsbestämmelser innebär att flera starka kemikalier har tagits bort och det har blivit ännu viktigare att välja rätt tvättmedel. Det ska vara tillräckligt starkt för att avlägsna den mest stabila smutsen, samtidigt som det måste vara säkert för miljön, människor och djur, säger Bjaaland. Tvättmedel försvinner inte när du har tvättat färdigt, rester kommer under alla omständigheter att hamna i naturen. Om du tvättar bilen utemöbler, grill eller terrass rinner tvålen ner i marken eller in i reningsverket genom avlopp. Därför är det viktigt för miljön att rengöringsmedlet är biologiskt nedbrytbart.

Välj rätt rengöringsmedel

Olika tvättmedel har effekt på olika typer av skit och smuts, och väljer du rätt tvättmedel, räcker det med två olika typer. Det kan spara miljön från många giftiga kemikalier.

- Rengöringsmedel kan delas upp i två kategorier, vattenbaserade med högt pH-värde och dom med lägre pH, säger Bjaaland. Organisk smuts betyder allt som kommer från människor, djur och växter, som gröna, alger, mögel eller fetter och oljor. Tumregeln är att organisk smuts lättast avlägsnas med rengöringsmedel med pH-värde från sju och uppåt, t.ex. ammoniak, grön tvål eller HP Clean. Oorganisk smuts är t.ex. rost, salt och kalk. Detta kan emellertid inte avlägsnas med vanlig tvåltvätt. Då behöver du ett tvättmedel med lägre pH.

Alternativ till tvål, fungerar det?

Ättika rekommenderas ofta för att avlägsna smuts och lukt. Men ättika är en syra med pH-värde 3, och i många fall kan det skada ytor som bänkskivor, kakel och golv vid tvättning.

- Material som marmor, granit och massivt trä skadas av ättikabehandling. Sura tvättmedel är bäst på oorganisk smuts som rost och kalk. Ättika kan avlägsna lukt, speciellt mot röklukt eller brännande, men det tar inte bort luktkällan. För att få ett bra resultat, finns det ingen väg utanför en noggrann tvättning med ett lämpligt rengöringsmedel, avslutar Bjaaland.

 

Tilbake

Tilbake
Copyright 2023
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS