26-09-2018 - TID FÖR ATT TVÄTTA MARKISEN

26-09-2018 | TID FÖR ATT TVÄTTA MARKISEN

Har dina markiser fått fula fläckar eller missfärgningar efter denna sommar med konstant utfällda makiser? Inga problem, nu är läge för en tvätt av dessa och dom flesta markisdukar kan bli rena igen.

- Många tror ofta att de måste montera ned och ersätta markiser som har blivit fula och fläckade. Men om inte markisdukarna har skadats eller ruttnat, kan det mesta av både smuts och andra orenheter tas bort, säger Lars Petter Bjaaland i Relekta. Vi rekommenderar att Du tvättar markisduken minst en gång om året, helst på våren. Om markisen inte tvättades före sommaren är det smart att se till att duken är ren när den rullas in för vintern. Om huset ligger längs en trafikerad väg, eller vid stora träd med mycket nedfall av löv och pollen, borde duken tvättas oftare för att hålla sig ren, säger Lars Petter.

Organisk förorening som grön mögel och alger avlägsnas lätt med ett basiskt rengöringsmedel med hög pH. Graden av pH säger något om surheten hos en vätska. Rengöringsmedel med låg pH är mer effektiva på exempelvis rostfläckar och kalkbeläggningar.

- Det rengöringsmedel du väljer bör även vara biologiskt nedbrytbart för att inte skada naturen. Då behöver du inte vara rädd för att spilla medlet på gräsmattan, eller på buskar och växter, säger Lars Petter.

Ett vattenbaserad organisk rengöringsmedel är också lämplig för tvätt av trästaket, terrasser och trädgårdsmöbler efter vintern.

Hur gör du?

- Före rengöring av markisen måste man följa instruktionerna och blandningsförhållandena för rengöringsmedelet. Vissa rengöringsmedel måste blandas före användning, medan andra kan användas både koncentrerat och blandat, säger Bjaaland.

Spraya väl med rengöringsmedel så att hela markisen är täckt och låt rengöringsmedelet verka i fem till 15 minuter. Det är mycket viktigt att inte rengöringsmedelet förångas eller torkar ut, så lämplig arbetstid beror på utetemperaturen.

- Vid en ytligt smutsig markis kan rengöringsmedel och smuts tvättas bort med vatten utan tryck, medan på fastgrodd smuts kan det vara nödvändigt att använda högtrycksspruta eller en skurborste, gärna med förlängningsskaft på dom största markiserna. Observera att högtryckstvätt och skrubbning kan ta bort effekten av impregneringen i markisen. Ny impregnering kan appliceras med en sprayflaska, säger Lars Petter. Du behöver inte oroa dig för att färgerna på markiserna kommer att försvinna. Markiser bör vara färgäkta och tåla vatten samt rengöring, säger han.

Det rekommenderas att tvätta markiser och andra textilier i svalt väder, och aldrig i direkt solljus. Alla typer av tvål/rengöringsmedel som läggs på tyg och textilier i starkt solljus kan missfärga texilierna.

- Och sen är det viktigt att markisduken får torka väl efter rengöringen. Om den rullas in för snabbt blir fukten kvar i markisen, vilket kan orsaka rötskador. Detta gäller även efter regn, avslutar Bjaaland.

  

Relekta rekommenderar HP Clean (fd. HP7) som en universell biologiskt nedbrytbar rengörare.

För mer information, kontakta Relekta v/ produktchef Lars Petter Bjaaland på telefon +47 22 66 04 00 eller e-post Lars.Petter.Bjaaland@relekta.no

Tilbake
Copyright 2022
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS