09-04-2018 - ONÖDIGT MED MÅNGA OLIKA TVÄTTMEDEL

09-04-2018 | ONÖDIGT MED MÅNGA OLIKA TVÄTTMEDEL

Våren är här, och för många betyder det underhåll, tvätt och rengörning av utemöbler, utomhusområden, grill, bil, husvagn och båt. Men du behöver inte nödvändigtvis mer än en produkt.

En snabb sökning på web visar att det rekommenderas att du använder fyra produkter för att utföra en båttvätt. Med rätt val av produkt kan det faktiskt räcka med bara en produkt för nästan allt.
- Om du väljer ett basiskt tvättmedel kan allt från utemöbler till grill och båt tvättas med samma produkt. Om produkten dessutom är biologiskt nedbrytbar är det även miljövänligt, säger produktchef Lars Petter Bjaaland i Relekta. 
Konsult Lena Furuberg i norska Bygg & Facility Consult anser att det är mer ekonomiskt och bättre för miljön att köpa mindre och mer miljövänliga rengöringsprodukter.
- Ju lägre pH-värde produkten innehåller, desto mer skadlig är den för hälsa och miljö. Om du behöver en lägre surhet kan cola, citronsyra eller ättika användas istället för kemiska produkter, säger hon.

Vad är pH?
Med pH-värde menas surhetsgraden en rengöringsprodukt har i förhållande till vatten. Enligt Bjaaland är det en myt att starka kemiska rengöringsmedel behövs för att bli av med svår smuts, oljefläckar och algpåväxter.
- En biologisk nedbrytbar universellrengörare med högt pH-värde kan ta bort det mesta utan innehåll av syror eller lösningsmedel i produkten, och sköljvattnet skadar ej miljön, säger han.
Organiska föroreningar som fett, alger, mögel och olja avlägsnas lättast med vattenbaserade medel med något högre pH, medan oorganiska föroreningar som rost, salt, kalk eller andra mineraler lättast tvättas bort med lägre pH.
- När vårrengöring är på agendan, rekommenderar vi att man sprayar en vattenbaserad produkt på till exempel trädgårdsmöblerna och låter det verka en stund. Om det behövs kan du skrubba området med en borste för extra bra effekt. Det är viktigt att skölja bra till slut, företrädesvis med en högtryckstvätt, säger Bjaaland.
Med en bra universell produkt behöver du inte tänka på vilka medel som ska användas för vad, om det ska blandas ut eller om gräset under trädgårdsmöbler blir brunt efter rengörning. 
- Om rengörningsmedelet bryts ned biologiskt, och dessutom uppfyller kraven för användning i livsmedelsindustrin, är det en bra indikation på att det är säkert att använda både på grillen och i utomhusköket, säger han..

Flera faktorer gör rent
Bra rengöring består av fyra olika element; rengöringsmedlets styrka, temperaturen i luften och i tvättvattnet, hur hårt du skrubbar och den tid rengöringsmedelet behöver för att verka. Om exempelvis medelets styrka ökas, kan temperaturen och kraften i skrubbningen reduceras.
- Ett bra rengöringsmedel bör vara så starkt att det effektivt tar bort smuts utan att förstöra ytor eller förorenar omgivningarna, säger Bjaaland.

Detta tar ett vattenbaserat rengöringsmedel med hög pH bort:

  • Algpåväxter på stängsel, möbler, markiser, båtar och husvagnar.
  • Oljespill på plastbehållare, bensintankar eller andra ytor.
  • Lera, damm och sand på hjulkapslar eller på bilen.
  • Föroreningar och smuts på byggnader och husfasader.
  • Irriterande lukt från textilier eller plastmaterial från t.ex. bilstolar, båtstolar, hundburar, kylskåp eller matskåp.

    

Denna artikel är skriven av Newswire AS för Relekta. Relekta rekommenderar HP Clean (fd. HP7) som en universell biologiskt nedbrytbar rengörare.

För mer information, kontakta Relekta v/ produktchef Lars Petter Bjaaland på telefon +47 22 66 04 00 eller e-post Lars.Petter.Bjaaland@relekta.no

Tilbake
Copyright 2023
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS